2020’de tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgınını hafifletmede sosyal mesafeyi korumanın en etkili yöntem olduğunun bilinciyle İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), tarihinde ilk kez İstanbul Film, Caz ve Müzik Festivallerini bütünüyle erteledi ve kültür-sanatı tecrübe etme biçimlerine getirdiği dijital alternatifleri kısa sürede genişletti. Mayıs ve haziran aylarında filmonline.iksv.org adresinden gösterime açılan film seçkilerinin ardından 27. İstanbul Caz Festivali ve 48. İstanbul Müzik Festivali konserlerinin çevrimiçi gösterimleriyle festival heyecanı sürüyor.

Deneyimli şef Cem Mansur yönetiminde Türkiye’nin en yetenekli genç kuşak müzisyenlerinden oluşan Festival Orkestrası, müzik yorumuna nitelikli, dinamik ve yenilikçi bir yaklaşım getirirken bizleri birbirimizden ayrı düşüren bu pandemi günlerinde müziğin birleştirici gücüne de vurgu yapıyor. Topluluk, bu ilk konserinde farklı ülkelerden bestecilerin eserlerini seslendireceği bir programla karşınızda.

Konser 22 Eylül – 22 Ekim tarihleri arasında online.iksv.org/muzik adresinde gösterimde. Ayrıntılı konser bilgisi ise şurada: online.iksv.org/event/ZOM03

Çekim Mekanı: TOPHANE-İ AMİRE KÜLTÜR SANAT MERKEZİ
Fatih Sultan Mehmet’in yaptırdığı ve uzun yıllar top dökümü yapılan Tophane-i Amire binası, zaman içinde yapılan eklemelerle iş hacmini genişletti ve imparatorluğun en önemli askeri sanayi kuruluşu olma özelliğini uzun süre korudu. Kanuni Sultan Süleyman döneminde ise Tophane-i Amire müştemilatına ait bütün binalar yıkılarak yerlerine yeni ve daha büyük bir Tophane binası yapıldı. Avrupa’da top dökümü ve üretimi 14. yüzyılın başlarında hızlı bir şekilde yaygınlaşırken Osmanlılar da aynı yüzyılın ikinci yarısından itibaren yeni teknolojilerle ürettikleri güçlü ve etkili toplarla bölgede askeri üstünlük yarışına girdi. Ekonomik güç, hammadde kaynakları ve teknik kadro bakımından Avrupa’nın ilerisinde olan Osmanlılar, top dökümü konusunda uzun yıllar Avrupa’nın önünde yer aldı; ancak 17. yüzyıldan itibaren bu üstünlüğünü yavaş yavaş kaybetti. 1743’te tamamen yıkılan bina bugünkü hâliyle tekrar yapıldı. 1843’te Zeytinburnu Demir Fabrikası’nın faaliyete geçmesi ile top ve diğer silahlar bu fabrikada dökülmeye başlandı; 1850 itibariyle de Tophane-i Amire’de top dökümü yavaş yavaş kaldırıldı. Halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi bünyesinde bulunan Tophane-i Amire, kültür-sanat merkezi olarak hizmet veriyor.

Fotoğraf: Poyraz Tütüncü

Yorum Yaz